De beste begeleiding voor zwangere vrouwen

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 

 

Als u ooit zwanger bent geweest, hebt u waarschijnlijk wel eens gehoord van een "risicozwangerschap". In deze situaties loopt een foetus het risico zich niet normaal te ontwikkelen of een risico op ongunstige gezondheidstoestanden vanwege de leeftijd, medische geschiedenis of huidige toestand van de moeder. Indicaties voor een risicovolle zwangerschap zijn onder meer: onverklaarbare gemiste menstruaties, onregelmatige bloedingen, een eerdere spontane abortus (miskraam), verhoogde bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte. Als u zich afvraagt of uw volgende zwangerschap tot die "risicogroepen" behoort, kan het antwoord wel eens "ja" zijn. De leeftijdsgroep van moeders waaronder een op de vijf zwangerschappen valt, is sinds de jaren tachtig en negentig gestaag toegenomen, dus het zou geen verrassing zijn als toekomstige generaties nog vatbaarder worden voor deze aandoening dan wij al zijn. Gelukkig zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw kansen op een risicovolle zwangerschap te verkleinen en uw kansen op een succesvolle thuiskomst van een nieuwe baby te vergroten. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding helpt aanstaande moeders om een hechte band met hun ongeboren kind op te bouwen. Deze voordelen gelden niet alleen voor nieuwe moeders, maar ook voor oudere vrouwen en mannen die zwanger willen worden en degenen die dat niet willen, maar wel meer kinderen in hun toekomst willen…

Praat met uw arts over preconceptie gezondheidszorg

Het is misschien wat vroeg om u zorgen te maken over specifieke gezondheidsrisico's bij uw volgende zwangerschap, maar het is nooit te vroeg om ervoor te zorgen dat u in de best mogelijke conditie bent om zwanger te worden en veilig een baby ter wereld te brengen. Als u momenteel probeert zwanger te worden, maak dan een afspraak met uw arts en vraag naar preconceptiezorg: wat het is, wat het doet en waarom het belangrijk is.

Allereerst is een bezoek aan uw arts een gelegenheid om een beter beeld te krijgen van het aantal kinderen dat u en uw partner in de toekomst willen. Als u "van nature" zeer vruchtbaar bent en/of een partner hebt met een hoog aantal zaadcellen en/of andere uitzonderlijke kwaliteiten, kunt u in de toekomst misschien wel twee of drie kinderen krijgen, zelfs als u in de 40 of 50 bent. Als u en uw partner niet van nature erg vruchtbaar zijn, of geen partner hebben met uitzonderlijke kwaliteiten, kan het veel moeilijker zijn om zwanger te worden, en zelfs als u zwanger kunt worden, kunt u bij een volgende zwangerschap meer risico lopen op een miskraam en gezondheidsproblemen.

Eet goed en beweeg regelmatig

Veel van de risicofactoren voor een risicovolle zwangerschap, zoals een laag lichaamsgewicht, hoge bloeddruk en cholesterol, kunnen worden beheerst of zelfs omgekeerd met gezonde eet- en bewegingsgewoonten. Er is een gezegde in de vruchtbaarheidswereld: "Als je het niet gebruikt, verlies je het." Als u te zwaar bent of andere risicofactoren hebt voor een zwangerschap met hoog risico, kan een paar kilo afvallen enorme voordelen opleveren. (Een vermindering van het lichaamsgewicht met 10% tot 15% kan bijvoorbeeld de bloeddruk met 4 tot 6 punten verlagen en het cholesterolgehalte met 20 tot 30 punten verbeteren).

Daarnaast is lichaamsbeweging belangrijk tijdens de zwangerschap. Het kan u helpen gezond te blijven en complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen, en het kan ook helpen uw kansen om zwanger te worden te vergroten door uw lichaam de energie te geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Neem een gezonde levensstijl aan voordat u hulp zoekt.

Net zoals je een gezonder dieet zou aannemen voordat je ziek wordt, kan het nuttig zijn om gezondere leefgewoonten aan te nemen voordat je zwanger wordt. Bijvoorbeeld, ervoor zorgen dat je voldoende (maar niet te veel!) beweging krijgt, dat je niet te veel (of te weinig!) eet, dat je niet te veel (of te weinig!) alcohol drinkt, dat je jezelf niet te veel blootstelt aan schadelijke stoffen zoals tabak of schadelijke stoffen, en dat je voldoende slaap krijgt zijn allemaal belangrijk voordat je probeert zwanger te worden. U kunt ook stappen ondernemen om uw kansen op een zwangerschap met een hoog risico te verkleinen, zoals ervoor zorgen dat u niet rookt tijdens de zwangerschap, dat u zich niet blootstelt aan schadelijke stoffen zoals asbest (dat schadelijk kan zijn voor toekomstige generaties, uw eigen longen en die van uw baby) en dat u uw stressniveau laag houdt en uw slaapschema regelmatig, voordat u hulp nodig heeft om zwanger te worden.

Conclusie

Zwangerschappen met een hoog risico kunnen een ernstig gezondheidsrisico vormen voor zowel de moeder als de baby. Als u zwanger bent en denkt dat uw zwangerschap tot de risicogroepen behoort, praat dan met uw arts over gezondheidszorg vóór de conceptie. Eet goed en beweeg regelmatig, neem een gezonde levensstijl aan voordat u hulp zoekt en blijf praten nadat u zwanger bent. Deze stappen kunnen uw kansen op een risicovolle zwangerschap aanzienlijk verkleinen en u en uw baby beschermen tegen gezondheidsproblemen.